top of page

Medellín i pobles d'Antioquia, Colòmbia

Actualmente estic visquent a Medellín, i ja començo a estar més adaptat. Els "paisas" (habitants de la regió d'Antioquia), són gent molt acullidors i sempre et donarán un cop de mà pel que necessitis. Fins fa una desena d'anys, van estar sofrint tant el conflicte colombià entre guerrillers, paralamitars i la droga. Actualment és una població molt motivada per seguir el camí que han emprès, un creixement sostenible i apostar per la innovació i la creació d'infraestructures per millorar la qualitat de vida de tots els barris de la ciutat (biblioteques, transport, sanejament del riu Medellín i creació d'espais públics) que fa que aquesta ciutat sigui un model a seguir tant a Latinoamerica com a la resta del món.


Són gent molt orgullosos de ser paises i es reflecteix molt a l'ambient de la ciutat. Ara que estic visquent aquí, tinc la possibilitat de redescobrir la ciutat de Medellín, la regió d'Antioquia i la seva història.

Des del meu punt de vista, considero que el centre es un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Es pot viure tot el que un espera de la vida a llatinoamèrica.... Gent, venedors ambulants, història, comerços, gent ballant a la Plaça Berrio, etc... Tot i que és cert, que hi ha molta brutícia i per les nits no es recomenable anar-hi ja que es perillós. Per conèixer-ho, aconsello fer el Free Walking Tour a. Els guies son voluntaris i us explicaran d'una manera diferent la ciutat a canvi d'un donatiu.



Un dels barris que més m'ha decepcionat és Poblado, una zona plè de restaurants on pràcticmaent tots els turístes hi van. És el barri més elitista i la gent va allà per les nits a demostrar o aparentar. Això sí, crec que val la pena anar al parc Lleras per la nit. L'ambient es prou bó i la gent està a la plaça xerrant i bebent.


Per altra banda, m'agrada molt el Barri de San Javier, el cuál es pot arribar amb metro. Havia estat un dels barris més perillosos només fa 3 anys. Però l'Ajuntament ha implantat un projecte per tal de recuperar-lo. Ha posat Escales Mecàniques, van pintar les cases de diferents colors i han sanejat la bruticia, implantant un sistema de recolecció de basures i un passeig que encara estàn realitzant les obres. És la típica favela Llatinoamerica que ha recuperat i es una zona molt maca paissatgísticament. Aquest barri es de obligada visita.



Per últim comentar el barri que visc jo, Laureles. És un barri bó i molt agradable per viure, es plà i és molt segur. El barri està aprop de l'Estadio i la Carrera 70, que és un carrer ple de pubs amb música Salsa a tot drap. La veritat és que tot i que hi ha turístes, és un barri on hi trobaràs sobretot Colombians de festa. Per mí tant aquesta zona com la calle 33, és la zona de vida nocutrna autèntica colombiana.


Altres zones i indrets que es poden visitar es el parque Arví (es puja amb el telefèric). És un espai natural on la gent de Medellín hi va els caps de setmana a passejar, a fer esport o picnic.


Als voltants de Medellín, dins la regió d'Antioquia es poden fer les següents excursions:



SANTA FÉ DE ANTIOQUIA


Per arribar a aquesta població cal agafar el bus des de la Terminal del Nord (metro Caribe) Hi ha varies companyies que ofereixen aquest servei i hi ha molts horaris durant tot el dia. el preu per trajecte es de 9.000 COP. Aproximadament el trajecte en bus són entre 2,5-3h. La població és petita (25.000 habitants), d'estil colonial i una de les poblacions considerades més boniques de Colòmbia. Personalmente no n'estic d'acord, però això cadascú te la seva opinió. Si que es cert, però que es patrimoni de la UNESCO i es diu que es aquí es va construïr la primera casa tipo "Antioquenya". La ciutat va ser fundada per el Mariscal Jorge Robledo (espanyol) el 1542, amb la qual cosa és considerat el poble més antic de la regió.

Les activitats que es poden fer es conèixer el casc antic i les seves esglésies i anar a un pont anomenat "Puente Occidente" sobre el riu Cauca o anar la Casa de las dos Palmas.

Jo aconsello anar a altres poblacions com Guatapé, Jardín, Jericó, La Pintada entre molts d'altres.






ENVIGADO I LA CASCADA LAS CAMPANAS I SALTO DEL ÁNGEL


Envigado és un municipi enganxat a Medellín que tot i no ser gens turístic és prou interessan i molt apreciats pels de Medellín. Mereix una visita i una excursió als voltants. El centre hi ha força ambient i també és una zona d'agradable vida nocturna i els voltants es poden fer excursions a varies cascades o al estany per refrescar-se (El salado). Jo he anat vàries vegades a l'excursió del Chorro de las Campanas.


Per arribar-hi, des de l'estació de metro "Envigado" s'ha d'agafar un autobús verd que diu "EL ARENAL". El trajecte en bus son uns 15-20minuts i et porta cap a la muntanya. S'ha de baixara la última parada, on hi ha un bar i un polideportiu. Des d'aquí comença la caminata per un cami senyalitzat que et porta pel mig del bosc, creuant un riu fins arribar a la cascada. La caminata es fa en unes 2hores fins la primera cascada. Aquest indret no té pèrdua, a més hi ha gent que hi va a fer rappel o a banyar-se al riu, per lo que sempre pots consultar.


Per tornar es pot anar pel mateix camí que s'ha arribat o continuar fins a dalt de la cascada i un cop arribat a un descampat agafar el camí cap a la dreta. Aquesta tornada es fa per un camí de sorra que passa per un bosc de pins i una bona vista de l'entorn natural de Medellín.


En total si es fa aquest recorregut, inclós el trajecte en bus, pots tardar unes 5hores contant que a la cascada hi faràs el bany. És una molt bona excursió al costat de Medellín i que els turístes no ho visiten. Recomenable 100% per escapar-se de la ciutat.




Una alternativa si es disposa del dia complert és continuar més amunt d'aquesta primera cascada i anar al Salto del Angel.

Aquesta segon el camí es força complicat, si que convé que hi vagi algú que ho conèixi o en grup. La travessia ja és més complexa i hi ha zones on si que cal anar amb compte amb el precipicis.... (es pot fer, però cal anar en compte). Jo hi vaig anar amb el grup de Couchsurfing i erem bastants... En total des de la parada de metro d'Envigado i baixar de nou, vam tardar unes 9hores. Si decidiu anar-hi, informeu-vos bé i tinc en compte que no s'us faci fosc i porteu menjar i aigua ja que des del bar on et deixa l'autobús ja no hi ha res més.






Aproximadament doncs, aquí teniu resumit el temps i el cost:


Transport = 2.200 COP (per trajecte). Cal demanar tiquet integrat, surt a compte ja que tens en el mateix bitllet metro+bus, sinó has de pagat per separat


Excursió chorro campanas = 5h

Excursió chorro campanas+ salto Angel = 9-10h



CASCADA TEQUEMANDITA LA CEJA


La Ceja és un poble que s'arriba amb autobús des de Medellín (parada al centre comercial de San Diego) o també des del Terminal del nord. Es tarda aproximadament 1 hora, però a uns 10km abans d'arribar a aquesta població pots fer la parada a la Cascada de Tequemandita. El bus et deixa ben bé a l'entrada (avisar al conductor) i allà es disposa una zona verda i dos o tres restaurants. Més que una excursió, és un indret agradable i macu, concorregut per famílies de Medellín que van a dinar els Dissabtes o Diumenges. El nom de la cascada li van posar ja que es força semblant a una altra cascada "Tequendama" que està pels voltants de Bogotà. La llàstima és que en aquesta està prohibit banyar-se.




El poble de la Ceja no és gents turístic però a mi em va agradar. Allà tot i que no hi pots fer massa cosa, pots comprobar com es la vida colombiana autènticament. No hi ha ni grans edificis, ni botigues de souvenirs, ni res en especial que jo sàpiga.. res simplement un poble amb cases petitones antigues que fan que passejar una estona sigui força agradable. Així que si vas a la cascada, pots anar a donar un tomb, està només a 15minuts.


Resum de preus:

5.000 COP fins cascada Tequemandita

2.000 COP de Tequemandita a La Ceja

6.700 COP de La Ceja a Medellín.


GUATAPÉ


Aquest poble situat a unes 2-3hores de Medellín (79km) és un dels més bonics de Colombia. A tothom que conec tant extranger com local els hi encanta. Té un centre històric molt bonic i un entorn paissatgístic molt especial. Crec que val la pena anar-hi i cal reservar-se un dia complert per conèixe-ho.


Hi ha dos activitats imprescindibles, tot i que hi ha altres opcions si et quedes a dormir. Per un costat està la Pedra del Peñol, un monolit de 220m d'alçada i 740 esclaes fins dalt de tot. La seva semblança al Pan de Azucar de Río de Janeiro (Brasil). La vista de l'estany del Peñol des de la cima és espectacular. No és natural, sinó que el 1972 es va consutrir i conforma un conjunt de meandres i illes molt maco. Això si, es va haver de derrumbar el poble antic de Peñol i part de Guatapé. Una de les activitats que es pot fer és una volta en llanxa per l'embassament (es lloguen al costat del pont entre la Pedra i Guatapé), o també tirolines prop del poble.



Per altra banda, el casc antic de Guatapé és molt bonic. Les cases són colories i a més pràcticament totes tenen Sòcols de activitats o històries relacionades amb la població. La seva creació va ser als inicis del segle XX per tal d'atreure turisme al municipi.



Per arribar a Guatapé, es pot anar molt fàcilment amb bus des del Terminal del Nord (estació metro Caribe). Un cop a l'estació pots preguntar a qualsevol companyia que disposen de bastants horaris d'anada com de tornada. El preu és de uns 11.000 COP per trajecte des del terminal del Norte (estación Caribe)



SAN RAFAEL, RIU TROCADERO I CASCADA DE LA HONDA


San Rafael es una petita població a 1h de Guatapé i a 3,5hores de Medellín. Tota aquesta zona del "Oriente", està plena de rius i cascades que pots disfrutar el cap de setmana. Es aconsellable que puguis passar almenys una nit o dormir a Guatapé i passar el dia a San Rafael. El poble es petit i és un poble autèntic! Sense cap arquitectura especial a visitar però si que veuràs un ambient extraordinari. Jo al·lucinava del moviment de la gent, que anava d'aqui cap allà i d'allà cap aqui! Semblava que tot el poble estigues passejant! Ademés hi ha moltes motos, mototaxis i Cavalls!! Aquí encara el cavall es un mètodo de transport!


Als voltants de la població està el riu i les cascades. És un indret molt popular entre la població i els ciutadants de Medellín que hi van a passar el cap de setmana. El TROCADERO és un riu d'aigua clara, on hi van a banyar-se, fer picnic, acampada... vaja el "dominguero" a la Colombiana!. Per arribar-hi no cal agafar taxi, sino que s'hi pot anar caminant (30min). El trajecte es per una carretera, fins arribar el pont. Allà ja voràs que ja hi ha gent banyant-se, pero pots continuar més amunt, vorejant el riu per un caminet de sorra, fins la "Platja". Si vols caminar una mica més pots arribar fins les cascades de la HONDA. Son uns 40minuts de pujada (senyalitzat) fins arribar a un petit poble. Aqui ja voràs que està la primera cascada. Quan hi vem anar no hi havia ningú!! Una miqueta més amunt n'hi ha una altra de més amagada (5minuts) així que si hi vols anar, pregunta algú del poble ja que està una mica amagada.





De nit aquest poble te molt ambient! Molta gent pels bars i discoteques, i molt curiós.... hi ha gent que va de festa AMB CAVALL!!! molt molt bó. No ho havia vist mai jejeje.

En resum que si vols conèixer un poble animat i típicament Colombià, sense cap turista, aquesta és una possibilitat!.


TRANSPORT:


Terminal del norte (Caribe) i agafar bus a San Rafael (direccio Guatapé)

Cost es de 17.500 COP per trajecte.



JARDÍN


Jardín es el poble més especial de la regió d'Antioquia, les seves cases amb els portals de Colors (tipic de la zona cafetera), li donen un aire especial i prácticament no ha canviat en 140 anys. La població es petita d'uns 14.000 habitants i está a 134km de Medellín (4 hores de atubús), amb la qual cosa els caps de setmana o festius es sol omplir de la gent de Medellín.


Respecte al nom de "Jardín" es creu que quan els fundadors van arribar per el "Alto de las Flores" van veure una vall selvática plena de els arbres Yarumos i motls rierols que creuaven la vall... Van exclamar... "Esto es un Jardín !!!


Les activitats que es poden fer son varies, entre caminatas, anar a cavall, Rappels, etc..

Jo he anat varies vegades i aquestes son les activitats... si vols informació pots trobar-la en el següent enllac: http://jardin.antioquia.in/Sitios-Turisticos


- Salto del Angel

- Cueva de los Guacharos


- Cueva del esplendor

- Centro de Jardín

- Café, trucheras, caminatas


L'activitat que mes em va agradar va ser anar a Cavall fins el Salto del Angel i Cova dels Guácharos (uns ocells típics de les coves). El trajecte complet son unes 11 hores, es a dir tot el dia i es fa Rappel, caminar per la selva, i veure la cova que es espectacular.


Un altra activitat, la més famosa es la Cueva del esplendor que hi ha un forat per la part superior des d'on es pot fer rappel arribant a l'Aigua de la Cova.


Els preus aproximats son:


Hostal (3llits per habitació) = 40.000COP/nit

Transport 20.000

Caball+Salto del Angel+Cueva Guacharos+Rappel (11hores) = 120.000COP












Post destacat
Posts recents
Post per dates
Busqueda per Tags
No hay tags aún.
bottom of page