top of page

Chi chen Itzá i les ruines Mayas en Quintana Roo

Tot i ser de les regions de Méxic més turístiques, tenia moltes ganes de poder coneixer la cultura Maya, Chi chen Itzá, una de les 7 maravelles del món i poder-me banyar a les platges cristallines del Carib. La península está plena de centres arqueológics. Jo vaig visitar els següents:

Chi Chen Itzá

Tulum

Cobá

Ek Balam

N'hi ha d'altres interessants com Uxmal, Merida y sobre tot Izamal peró no em va donar el temps suficient ja que volia també en altres zones costeres.

Mapa turístic de Yucatán

CHI CHEN ITZÁ

Per arribar a Chichen Itzá es pot fer en Tour des de qualsvol hotel i població que estiguis allotjat o pots anar pel teu compte. Jo vaig dormir a Valladolid, la ciutat mes propera i des del Terminal de Busos surten Combis i Colectius que et porten per 35 MXN (mensy de 2 Euros). Es recomana anar a primera hora, abans de que arribin tots els tours turístics o anar a ultima hora quan ja han marxat. A primera hora practicament estas sol i pots admirar tota la ciutat així com la Piramide Kukulcán.

Un cop a dins les ruines es divideixen en tres zones, la primera que trobes es la gran Pirámide, quan estás ben aprop del Temple si aplaudeixes s'escolta el soroll de un "Quetzal" que pels mayas era l'ocell missatger dels deus. Es fascinan que la tecnolgia i lárqueologia Maya guarden fascinants secrets acústics! ja que n'hi ha d'altres.



Temple de Kukulcán

Una altre edifici important es troba al davant de la pirámide, es tracta del Camp de Joc de Pilota Maya, on son dos grades on es situaven els espectadors i el jugadors intentaven fer passar la pilota per dos aros verticals. També sonóricament, els aplaudiments tot i ser un espai obert resonen i tenen un eco de 7 vegades.


La resta de edificis i temples que te la ciutat son menys famosos pero també dignes de vuere, fins i tot hi ha un cenote (Cenote Sagrado) que en aquest cas, no está ben cuidat i no es pot entrar.


Era la capital dels Itzaes i va ser el lloc més poderós del Yucatán. Está situat en el centre de la planicie nord de la peninsula i te accés a poques fonts d'aigües pero constants. Ademés cap al sur disponia de extenses terres de cultiu, necessaries per mantenir a la població que hi vivía. Aquesta ciutat controlava les portes comercials i les salines, també va dominar el tráfic marítim en las costes de Yucatán, des de Tabasco fins l'america central. El poder militar, que apareix amb molt énfasi en les representacions pictogóriques de la ciutat, fue la base per mantenir el extens control. De la mateixa manera, el seu "Cenote Sagrat" era considerat una de les entrades al món dels deus, idea que va ser aprofitada per sotmetre la ciutat, als seus habitants i a qualsevol enemic a través de rituals de sacrificis.

El seu resplendor com a capital es relativament tardana en la história de Mesoamerica i s'aconsegueix després de la caiguda de Teotihuacán i de la decadencia de les ciutats Mayas de sur (Belice, Nicaragua....). Hi ha evidencies de ocupacions humanes en la regió de Chi Chen itzá des del últim milleni abans de la nostra era, quan es van formar pobles prop dels diferents Cenotes de la regió. Pero el seu desarrollament com la ciutat que avui coneixem i admirem es va formar en els anys 650 y 1200dC.

Els primers edificis es van construir amb un estil derivat del Puuc, característic de les ciutats mayas de Uxmal, Kabah i Sayil, pero en poc temps van desarrollar un estil arquitectonic propi que incorporava formes i imatges de altres parts de Mexic, especialment la Costa del Golf i l'Altiplá Central.

La decadencia de ChiChen es relaciona amb el sorgiment de Mayapán com nou centre de poder en la regió de Yucatán en el segle XIII. A pesar de tot, encara en el segle XVI el temple de Kukulcán (Deu Maya) i el Cenote Sagrado funcionaven com escenari de grans processions que acudien a la ciutat per consultar al Oracle encara que la resta de edificis ja estaven abandonats.





El preu de la entrada es de 242 MXN (12 Euros) i amb unes 3-4 hores visites les restes de la ciutat.

A la tarda quan surtis pots anar de camí a Valladolid i anar a refrescar-te als Cenotes de IKKIN, SAMULA XKEKEN (recomano els dos últims).


EK BALAM


Aquesta ciutat está aprop de Valladolid, pero sino tens transport propi pot ser que no puguis arribar-hi sino es amb Taxi. Jo finalment vaig arribar amb Taxi compartit i al tornar vaig fer autostop perque si ets tu sol costa un ull de la cara el transport.


Ek Balam

Ek Balam es una ciutat modesta i peita pero es juntament amb Cobá, les uniques que et permeten pujar a la piramide, en aquest cas, a Ek Balam et deixen pujar a practicament tots els edificis des d'on la vista es espectacular... Per mi es el millor lloc per visitar, ademés que de turistes erem com a molt 10.


La Acropolis es l'edifici mes alt (29m) i conté la tomba de Ukit Kan Le'k Tok (fundador de la ciutat). De totes maneres cal dir que hi ha una part que no es manté i l'han reeconstruit, pero en qualsevol cas em sembla que es una ciutat que si vols vistes i impresionar-te hi has d'anar.



TULUM (ZAMÁ)


Les ruines es troben a la població de Tulum al costat del mar blau del carib, i pertan es un dels centres turístics mes concorreguts de la Península. Es recomana anar a ultima hora, jo practicament vaig ser l'ultim en sortir, practicament ja havien fet fora tota la gent i poder gaudir de la ciutat sol mereix la pena.



A Tulum es pot arribar desde tot arreu en una excursió d'un dia, o pots dormir a Tulum Centro o a la Zona Hotelera i disfrutar també de les platges blanques i aigües turqueses. Des del poble de Tulum centre, pots agafar un Colectiu direcció a PLaya del Carmen i et deixa al encreuament des d'on hauras de caminar uns 20minuts.


En realitat, el ruines arqueológiques corresponen a la ciutat que rebia el nom de de ZAMÁ. La majoria de edificis daten del 1200 y 1450 dC. La ciutat era un punt important en la cultura maya ja que era una ciutat Comercial de les riqueses marítimes que distribuia a la restaa de poblacions de la península. Els navegants mayas, per tal de esquivar el Segon Arrefice de corall mes gran del mon, navegaven en paral.lel i quan divisaven l'edifici conegut com "El Castillo" i aleshores giraven per el canal, així doncs feia la funció de Faro.


COBÁ


Aquestes son les ruines que menys em van agradar. Practicament hi ha un parell d'edificis, Joc de Pilota maya i la gran Piramide de Nohoch Mul que et deixen pujar fins adalt. Per arribar des de Tulum centre els taxistes i els colectius tenen un acord, només hi ha colectiu per arribar pero de tornada la única opció es el taxi, o com vaig fer jo amb autostop.


Cobá

La ciutat tenia aproximadament 50.000 habitants i es famosa ja que pots pujar al seu edifici principal de 42m de altura. La veritat es que tens unes vistes magnífiques de la selva pero comparat amb Ek Balam prefereixo aquestes segones mil vegades més.


Entre els anys 200-600 dC Cobá era una ciutat important amb fortes conexions amb les altres ciutats de la zona pero amb la aparició i esplendor de la ciutat de Chichen Itzá van sorgir importants disputes de poder fins quee finalment cap al any 1000 va anar perdent relevancia inicialment referent a la política i posteriorment ja cultural, fins i tot ja quan van arribar els espanyols la ciutat estava estava totalment deshabitada.




Post destacat
Posts recents
Post per dates
Busqueda per Tags
No hay tags aún.
bottom of page