top of page

Camino de Santiago (nord) 2015

 

 

C.Santiago

De Caminos a Santiago n'hi ha molts, i des de moltes ciutats europees. El camino del Norte és el tercer més concorregut amb 13.393 persones el 2013 després del Camino Francés i el Camino Portugués. (veure estadístiques).

 

Aquest és un dels camins més antics en que els pelegrins caminaven a veure la tomba de l'Apòstol Santiago, descoberta per un ermità l'any 814. El rei Alfons II de Astúries, al assabentar-se de la troballa, va partir des d'Oviedo pel "Camino Primitivo" o va ordenar construir una senzilla església. Poc a poc, es va anar expandint la devoció a les relíquies de Santiago més allà del regne de Astúries, i els cristians van imitar el pelegrinatge que va fer el rei per la costa cantàbrica. En aquella època, més al sud del regne d'Astúries, estava ocupat pels musulmans i el camí que actualment coneixem com el "Camino Francés" era una zona molt perillosa pels cristians, així doncs la única manera factible era la ruta nord. 

 

Durant les guerres entre els musulmans i cristians, en un poble de l'actual La Rioja, cap el 844, es va aparèixer Santiago muntat sobre un cavall blanc, permeten la victòria cristiana. A mesura que la reconquista ja és un fet en el segle X, i l'aparició novament de Santiago, fa que la devoció a les relíquies guanyi molts adeptes, inclús declarant a l'Apòstol com a Protector de la Cristiandat. A mesura que es guanyava terrenys cap al sud als musulmans, nous creients van iniciar nous camins cap a Santiago, tal com els "Camino Francés" o el "Camino de la Plata".

 

Ja en el segle XI, la quantitat de pelegrins era tant gran que la església que havia fet  Alfons II, s'havia quedat petita, i es comença a construir la Catedral d'estil romànic a voltant de l'antiga que va ser destruïda al finalitzar-se la nova construcció el 1122. Aquell mateix any, el Papa Calixto II instaura l'Any Sant Compostelano (Año Jacobeo), i des d'aleshores, tots els anys en que el 25 de Juliol (dia de Sant Santiago) cau en diumenge.

 

En el 1139, donat que la popularitat del Camino de Santiago estava creixent per tota Europa es va escriure el "Codex Calixtinius", en les que entre les seves pàgines està la primera guia del Camino de Santiago.

 

Dels segles XV al segle XIX el declivi de pelegrins va ser un fet, que inclús pràcticament ningú el feia degut als molts periodes de Guerres i a les malalties com la Pesta que va minvar considerablement la població. 

 

El renaixement del pelegrinatge pels camins a Santiago, es produeixen a partir del 1900, i que gràcies a la informació, el creixement demogràfic, la tecnologia i les telecomunicacions ha assolit el període amb més pelegrins de la historia. Malgrat tot, els motius pels quals la gent fa aquests recorreguts, ja no són només religiosos i el camí ha sofert modificacions degut a la construcció de carreteres, polígons industrials o grans ciutats. La popularitat i la història d'aquests itineraris són tals, que ha estat guardonat i reconegut varies vegades. El 1987, va ser declarat pel Consell d'Europa com al "Primer Itinerari Cultural Europeu". El 1993, la UNESCO el va considerar com a "Bé Patrimoni de la Humanitat" i el 2004 va rebre el Premi "Príncep d'Asturias a la Concordia".

 

RUTA DIA A DIA
PAÍS VASCO

Dia 1: Barcelona-San Sebastián

 

Dia 2: Zarautz

 

Dia 3: Deva

 

Dia 4: Markina

 

Dia 5: Gernika

 

Dia 6: Bilbao

 

Dia 7: Pobeña

 

 

CANTABRIA
ASTURIAS
GALICIA

Dia 8: Pontarrón

 

Dia 9: Santoña

 

Dia 10: Güemes

 

Dia 11: Santa Cruz de Bezama

 

Dia 12: Santilla del Mar

 

Dia 13: Comillas

 

Dia 14: Buelna

 

 

Dia 15: Llanes

 

Dia 16: San Esteban de Leces (Ribadesella)

 

Dia 17: Sebrayo

 

Dia 18: Gijón

 

Dia 19: Avilés

 

Dia 20: Soto de Luiña

 

Dia 21: Cadavedo

 

Dia 22: Luarca

 

Dia 23: El Franco (La Caridad)

 

 

Dia 24: Ribadeo

 

Dia 25: Mondoñedo

 

Dia 26: Vilalba

 

Dia 27: Baamonde

 

Dia 28: Sobrado dos Monxes

 

Dia 29: Arzúa

 

Dia 30: Santiago de Compostela

 

Dia 31: Santiago de Compostela

 

Dia 32: Santiago de Compostela- Barcelona 

 

bottom of page